بازاریابی ویروسی
بازاریابی ویروسی هر استراتژی است که افراد را به انتقال پیام بازاریابی به دیگران تشویق میکند و ایجادکننده امکان رشد ترویجی در نمایش و نفوذ پیام است.
در حقیقت منشاء پیدایش و گسترش بازاریابی ویروسی، همان باور قدیمی بازاریابهاست که از دیر باز معتقدند افراد زمانی که درباره یک پدیده نظیر یک کالا یا خدمت و ویژگیهای مختلف آن از زبان یک دوست مطلبی را میشنوند، احتمال بیشتری دارد که نسبت به آن واکنش مناسب نشان دهند. مثلا در رابطه با یک محصول در صورت دریافت توصیه مثبت از زبان نزدیکان، نسبت به خرید آن اقدام کنند و یا سریعتر و مطمئنتر از زمانی که به طرق دیگر با محصول آشنا شده اند، آنرا خریداری نمایند.
دو بینش در بازاریابی ویروسی دارد که عبارت است از:
- دنیایی که در آن بازاریابان میتوانند با هزینههای تقریباً معادل صفر مشتری ایجاد کنند.
- پیشنهاد میکند که ارتباطات از حالت “بازاریاب – مصرفکننده” به طرف “مصرفکننده- مصرفکننده” جابهجا شود. در واقع، بیشترین قدرت در فروش محصولات و ایدهها از طریق بازاریاب به مشتری صورت نمیگیرد، بلکه از طریق مشتری به مشتری انجام میشود.
انواع بازاریابی ویروسی
- ویروسی ارزشی:در این حالت افراد تجربیات با کیفیت خود را با دیگران سهیم میشوند. فرد “الف” محصولی را امتحان میکند و آن را خوب مییابد، پس او به فرد “ب” می گوید که او نیز این محصول را امتحان کند. در این حالت محصولات باید به اندازه کافی خوب باشند تا منجر به ترغیب افراد شوند. در واقع استفاده از این جمله که “این موضوع را برای دوستان خود به صورت رایگان ارسال کنید” یک محصول را ویروسی نمیکند، بلکه آنها فقط به استفادهکنندگان اجازه میدهند تا درباره محصولات خوب با دیگران صحبت کنند.
- ویروسی حیلهای:افراد به دلایل زیادی، از طریق تشویق دیگران سعی در فروش محصول میکنند. فرد “الف” سعی میکند تا فرد “ب” را متقاعد کند که محصول را امتحان کند، زیرا ممکن است در صورت استفاده فرد “ب” از آن محصول، فرد “الف” پاداشی دریافت کند. در این حالت استفادهکننده بایستی احساس کند که پاداش ارزشمند است و این که محصولات به اندازه کافی خوب باشند که برای نارضایتی احتمالی دیگران بتوان ریسک کرد. به عبارت ساده، زمانی که محصولات به اندازه کافی با کیفیت نیستند، افزودن پاداش ممکن است منجر به واکنش شدید استفادهکننده در برابر فروش شود.
- ویروسی حیاتی:افراد میخواهند تا در تجربیات خود با کسانی شریک شوند که به محصولات معین و ویژهای نیاز دارند. فرد “الف” میخواهد در تجربه یک محصول با فرد “ب” شریک شود و فرد “ب” نیاز به محصول دیگر دارد و … نرمافزار آکروبات (acrobat) و سایت ای – بی (eBay) مثالهایی از این دستهاند. در این حالت استفادهکننده بایستی احساس کند که آن تجربه و محصول ارزشمند است تا علاوه بر ایجاد تغییر در خود شخص، دلیلی برای ارسال آن به دیگران نیزداشته باشد.
- ویروسی مارپیچی:افراد میخواهند تا در تجربیات شاد، و یا جالب با دیگران شریک شوند. فرد “الف” میخواهد تجربه خود را با فرد “ب” در میان بگذارد، به خاطر این که او فکر میکند که فرد “ب” نیز آن موضوع را مثل خودش شاد، و یا جالب میداند. ذکر این موضوع لازم است که محصولات و کالاهای اجباری مناسب این طبقه نیستند.
- ویروسی ناخوشایند:افراد به دیگران درباره تجربیات منفی خود هشدار میدهند. فرد “الف” محصول را امتحان میکند و درمییابد که محصول خیلی بدی است سپس او مانع استفاده فرد “ب” از این محصول میشود. کسی که محصولاتی با کیفیت پایین ایجاد میکند که مطابق با نظر و سلیقه استفادهکننده نیست یا محصولاتی که استفادهکننده حالت مزورانهای را در آن محصول مشاهده میکند، این نوع ویروس را ایجاد میکند.
عناصر استراتژی بازاریابی ویروسی
بازاریابی ویروسی در بردارنده عناصری است که هر یک نقش مهمی در موفقیت یک برنامه بازاریابی ویروسی دارند. البته لزومی نداردکه یک استراتژی بازاریابی ویروسی همه این عناصر را در درون خود داشته باشد، اما هر چه بیشتر در بردارنده این عوامل باشد، قدرت بیشتری خواهد داشت. عناصر اصلی یک استراتژی بازاریابی ویروسی مؤثر شامل موارد زیر است:
- ارائه کالاها و خدمات رایگان
- ارائه امکاناتی برای تسهیل انتقال پیامها به دیگران
- در نظرگرفتن سهولت پراکنده نمودن پیام ویروسی از مقیاسی کوچک به مقیاسی بزرگ
- بهرهبرداری از برانگیزانندهها و الگوهای رایج رفتاری
- استفاده از شبکههای ارتباطی موجود
- بهرهمندی از مزایای ناشی از منابع در اختیار دیگران
منابع :
راهکار مدیریت
دانستنی های زندگی در عصر دیجیتال
دیدگاه بگذارید
اولین فردی باشید که نظر می دهید